Honing oogsten

Honing oogsten

Honing oogsten

Het oogsten van honing is eigenlijk het wegnemen van de voedselvoorraad van de bijen. Als de imker de laatste honing van het zomerseizoenvan de bijen afneemt geeft hij de bijen er eenzelfde hoeveelheid suiker er voor in de plaats.

De raathoning oogsten is eenvoudig, de raten, met zegels (dekseltjes), worden gewoon uit het honingraam gesneden.

Als de imker de honing uit gewone raten (kunstraat) wil winnen moeten de raten eerst ontzegeld worden (zie foto links) met een soort kam worden de zegels van de cellen verwijderd.
Vervolgens worden de ontzegelde ramen in een slinger geplaatst (een soort centrifuge) en wordt de vloeibare honing uit de raten geslingerd, tegen de wand van de slinger. De honing loopt uit het vat van de slinger en komt in een honingzeef (dubbele zeef). Dit laatste zorgt ervoor dat stuifmeel, was- en dierlijke resten niet in de honing komen.
Tot slot wordt de vloeibare honing in 450 grams potjes gedaan en afgesloten. De honing op deze manier gewonnen, mits de potjes schoon zijn, is minstens een jaar houdbaar.

Het winnen van heidehoning is vanwege het dikke gelei-achtige karakter van deze honing niet zo eenvoudig.
Uiteraard moeten de ramen ontzegeld worden. Maar om de dikke honing uit de ramen te krijgen moet eerst gezorgd worden dat de honing vloeibaarder wordt. Dit kan je bereiken door de ruimte waarin je werkt te verwarmen tot een 30- 35ÂșC.
De ontzegelde ramen worden dan behandeld met een Kolbetoestel, dit is een handvat met daaraan een aantal pennen die je in de cellen met honing laat zakken en op en neer beweegt om de honing uit de cellen vrij te maken.
Daarna worden de ramen geslingerd, terwijl je blijft zorgen dat de temperatuur hoog blijft, anders stroomt de honing niet.
Ondanks al de warmte loopt de heidehoning tergend langzaam door de zeef heen, dit houdt in dat je meerdere zeven moet gebruiken of heel veel geduld moet hebben.

Het eindproduct is op de tweede foto te zien. Links is raathoning (heide) en rechts een potje zomerhoning.

No comments.