Bijenkast

Bijenkast

Er zijn veel verschillende kasten in de handel. De bekendste twee zijn de spaarkast en de simplexkast
De simplexkast is geheel dubbelwandig, eigenlijk bestaat dit type kast uit een inwendige kast (de broedkamer en het honingkamer) en een omhulsel. Bij de spaarkast vormen de kamers en de kast één geheel. Deze laatste kast wordt het meest gebuikt in Nederland.

In elk van de kamers hangen 10 ramen. Tussen beide kamers ligt zomers een koninginnenrooster. Dit rooster zorgt ervoor dat de koningin, die groter is dan werkster en dar, niet in de honingkamer kan komen, zodat zij geen eitjes in de honingkamer kan leggen. Dit laatste zou het honingoogsten bemoeilijken en de honing bij het oogsten kunnen vervuilen.

Onder in de kast zit een bodemrooster, met de vliegopening. Ventilatie zorgt ervoor dat de vochtigheid in kast niet te groot wordt en er schimmelvorming kan optreden. Om deze reden wordt de kast ook licht hellend opgesteld zodat het eventuele gevormde vocht uit de kast kan lopen.
Bij de dubbelwandige simplex kast zitten ventilatieopenongen boven in de kast zodat de tussen ruimte ook droog kan blijven.

De vliegopening moet aan bepaalde maten voldoen, in ieder geval moeten er geen muizen of vogels binnen kunnen komen. ´s Winters kan een verkleinblokje in de vliegopening geplaatst worden om eventuele koude wind tegen te gaan. De kasten worden meestal met de opening naar het oosten geplaatst zodat de kasten snel kunnen opwarmen als de zon schijnt.

De dekplank sluit de honingkamer af. Het deksel of dak zorgt ervoor dat er geen water in de kasten kan komen als deze buiten staan. Overigens maken de werksters alle gaten en kieren dicht, behalve de vliegopening, met própolis, een plantaardige hars die bijzondere antiseptische werking heeft.

No comments.